KranzCollins_Featured-Image_Blog_Corona-Economie_1200x670

Hoe overleef je de Corona economie?

Een groot applaus voor een ieder die in gevecht is met het Corona leger. Terecht dat daar veel aandacht naartoe gaat. In de voorhoede van dit gevecht zijn de gevolgen van deze Virus Attack goed zichtbaar. De schreeuw om een Lock-down is begrijpelijk. In de achterhoede wordt de vraag gesteld:

Hoe overleef je de Corona economie?

Die vraag hoorden wij de afgelopen dagen veel bij ondernemers die wij spraken.

Damage control

Op korte termijn bestaan er grote zorgen, het zijn spannende tijden voor ondernemers. De meesten hebben de kredietcrisis nog vers in het geheugen. Als bedrijven failliet gaan is dat meestal door gebrek aan liquiditeit: CASH IS KING. De onzekerheid over de lengte van deze staat van oorlog met een onzichtbare vijand maakt dat we in actiestand staan. Damage control, zorgen dat de zeilen worden gereefd, alle hens aan dek en alle ballast overboord.

Angst en onzekerheid

Maar er is ook angst voor overhaaste beslissingen. “Wij hebben net met zorg een heel goed team van mensen opgebouwd. Dat is ons kapitaal… dat zet je niet zomaar op straat”

Vaste klanten met lopende opdrachten gaan even op de rem. Nu even niet.. we wachten eerst even af. “Vanochtend alleen maar belletjes gehad van klanten die hun eerder verstrekte opdrachten even op de lange baan willen schuiven,” vertelde een ondernemer zichtbaar geëmotioneerd.

Geen grip zorgt voor onzekerheid. “Als deze crisis vier weken duurt dan red ik het wel, maar als dit drie maanden zo door gaat, dan kan de deur op slot.” of: “Ik heb nog €100.000 uitstaan bij een klant, maar weet nu niet zeker of hij die gaat betalen.”

De Corona Revolutie

Ondernemers zijn gewend om te vallen en weer op te staan. Dat hoort bij het soort. Optimisten, opportunisten en dromenbouwers. Ze zijn gewend om risico’s te nemen en ze zijn gewend dat sommige dingen lukken en sommige mislukken. Al deze doorzetters beseffen ook dat dit nu even andere koek is. Koek die wij, in onze huidige generatie, nog nooit gegeten hebben. Het is een harde reset. Geen evolutie maar revolutie.

Lang leve de crisis, lang leve de schaarste

De beste innovaties en de meest creatieve oplossingen ontstaan als er een harde verschuiving plaatsvindt in onze werkelijkheid. Crisis en schaarste dwingt ons te kiezen voor rigoreuze en baanbrekende oplossingen. De drang om te overleven is groter dan de angst om te verliezen. Een gezamenlijke vijand verbroedert: wij zijn Brothers in Arms. Wij gaan met zijn allen het tijdperk in waarbij we zullen zeggen: ‘dat was in het BEFORE Corona tijdperk’ en ‘dit is in het AFTER Corona tijdperk.’ De weg van de geleidelijke voortgang maakt plaats voor concessieloos vernieuwen, veranderen van paradigma. Hoe dat er precies uit gaat zien? Geen idee. We vertrouwen op de inventiviteit van de mens en de ondernemersdrang van de ondernemer.

‘Ondernemen = Je voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden’

BEFORE  / CORONA /  AFTER

Wat is jouw B/C/A strategy?

In deze onzekere tijden moet je jezelf een cruciale vragen stellen waarmee je aan de slag kunt als ondernemer. Niet dat we daar direct een antwoord op hebben, maar met vereende denkkracht van meerdere slimme ondernemers gaan we geheid tot verhelderende inzichten en ideeën komen.

 

BEFORE

Wie zijn je belangrijkste medewerkers?

Of zoals Richard Branson zegt: “je werknemers zijn je meest waardevolle bezit; gelukkige werknemers zorgen voor gelukkige klanten.” Natuurlijk zijn alle mensen belangrijk, maar niet alle mensen zijn cruciaal voor de levensvatbaarheid van je bedrijf. Wie behoren er tot jouw kernteam?

Wie zijn je belangrijkste klanten?

Klanten maken het voortbestaan van je onderneming mogelijk, sommig klanten meer dan anderen. Welke klanten stellen jou in staat om door te ontwikkelen, te groeien en met plezier te ondernemen? Wie is je favoriete klant? Waar wil je er nog veel meer van? Durf selectief te zijn.

Wat is je core product of dienst?

Wat maakt jou bijzonder en wat is bijzaak? Durf te kiezen en focus je op dat waar je écht goed in bent.

CORONA

Hoe zorg goed voor je mensen?

Als ondernemer heb je de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor je mensen. Als mens heb je de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor het collectief. Persoonlijk belang is nu ondergeschikt.

Hoe kun je je belangrijkste klanten helpen?

Ook jouw klanten hebben het zwaar. Hoe kun je elkaar helpen? Jij bent leverancier bij je klant. Jouw klant is leverancier bij zijn klant. Elkaar de hand toereiken verlicht de pijn en bundelt kracht.

Welke orders of projecten moet je afronden?

Orders of projecten die ver gevorderd zijn en/of waarvan je zeker weet dat je klant kan betalen: doorwerken, afronden en factureren. Dit levert je cash op en bestendigt je continuïteit voor de komende weken/maanden.

Welke producten en diensten kun je laten vallen?

Durf keuzes te maken. Focus alleen op je kernassortiment: de producten en diensten die je nu helpen met overleven. De rest is ballast.

Hoe reduceer je de grootste kosten?

Damage control: wat zijn je grootste kosten? Waar kun je het hardst en meest effectief in snijden? Snijd hard en diep, maar raak geen vitale onderdelen. De patiënt moet blijven leven.

Een pijnlijk proces, maar jij als ondernemer hebt de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van je bedrijf.

Hoe zorg je er voor dat er straks een bedrijf is om terug te komen?

Stel jezelf deze vraag. Maak een checklist wat voor jouw bedrijf het meest cruciaal is. Regeren is vooruitzien. Maak deze lijst samen met je kernteam. Je kunt alle denkkracht gebruiken die nodig is.

AFTER

Is jouw wereld veranderd?

Of is het weer ‘business as usual’. Zijn jouw klanten nog steeds dezelfde? Wat heeft deze crisis met je gedaan als ondernemer? Ben je anders tegen de wereld aan gaan kijken? En heb je je bedrijf nu anders ingericht?

Wat is nu je core business?

Heb je nu een andere focus? Is je product of dienst veranderd? Hoe ziet je lange termijn strategie er nu uit?

Welke cruciale verandering voer je door om te zorgen voor nieuwe successen?

Organisatie, Finance, People en Tools. Waar en hoe heb jij je bedrijf aangepast? Wat doe je nu anders dan BEFORE en tijdens de CORONA Economie?

Wil je meer van dit soort verhalen?
Schrijf je dan in.


Scroll naar top