KranzCollins_Featured-Image_Blog_Content-Doelgroep_1200x670

Op welke content zit jouw doelgroep écht te wachten?

Zoek je naar content ideeën voor je blogs of social media? Ga dan op zoek naar onderwerpen waar jouw doelgroep echt op zit te wachten. Creëer content die de moeite waard is om te delen via je nieuwsbrief, LinkedIN of andere kanalen. In deze blog laat ik je een handig hulpmiddel zien 'de Before & After Matrix'. Dit is een handige tool waarmee je snel tot concrete en relevante ideeën komt voor content.

Met de Before & After Matrix bedenk je met je marketing- & salesteam binnen een uur meer dan genoeg content ideeën die helemaal aansluiten bij je doelgroep. Met deze content ben je in staat om meer bezoekers naar je website te trekken én jezelf als autoriteit te positioneren in je markt.

In dit artikel leg ik je uit hoe de Before & After Matrix werkt, inclusief een helder voorbeeld. Onder dit artikel staat de worksheet om te downloaden zodat je direct aan de slag kunt.

1

Duik in het leven van je favoriete klant

Voordat je de onderwerpen vindt waar jouw doelgroep op zit te wachten moet je eerst favoriete klant voor ogen nemen. Je weet wel, die klant die bijna alles van je koopt en aan iedereen vertelt hoe fantastisch jij bent. Jij hebt deze klant blijkbaar ontzettend goed geholpen. Maar hoe was zijn situatie voordat hij jou leerde kennen? En hoe werd zijn/haar situatie nadat hij jouw product of dienst ging gebruiken?

Door hier goed naar te kijken weet je precies wat jij bij deze klant teweeg brengt en hoe jouw klant dat ervaart, zonder dat je het perse over je eigen product, dienst of techniek hoeft te hebben.

Het handige hulpmiddel hierbij is de Before & After Matrix. Deze maakt ook onderdeel uit in onze Flightplan Trajecten. Maar je kunt hier heel goed zelf mee aan de slag. Je gaat eerst kijken naar Before situatie van je klant. Zie stap 2.

2

Before: jouw favoriete klant voordat hij jou leerde kennen

Toen je favoriete klant jou nog niet kende, had hij bepaalde problemen die hij opgelost wil hebben, of had hij wensen die vervuld moesten worden. Hij was gemotiveerd om hier wat aan te doen, anders was hij nooit bij jou terecht gekomen. Wat waren zijn problemen of wensen en wat was zijn motivatie? En welke gevolgen hadden deze? Geef antwoord op de volgende vragen:

 1. Welke problemen of wensen had jouw favoriete klant?
 2. Hoe zag een gemiddelde dag in deze situatie eruit?
 3. Wat voelde jouw klant hierbij? 
 4. Wat was zijn status? 

3

After: jouw favoriete klant nadat hij jou leerde kennen

Vanaf het moment dat je favoriete klant jou leerde kennen en jouw producten of diensten ging gebruiken, veranderde er een hoop. Hij kreeg oplossingen voor zijn probleem! Wat veranderde er voor hem? Welke oplossingen waren dit? En welke gevolgen hadden deze voor hem? Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Welke oplossingen heeft jouw favoriete klant?
 2. Hoe ziet zijn gemiddelde dag er nu uit?
 3. Wat voelt jouw klant hierbij? 
 4. Wat is nu zijn status?

Voorbeeld:

In dit voorbeeld zie je hoe je de Before & after matrix uit kan schrijven in leesbare en begrijpelijke taal. Op deze manier gaat de buyerpersona ook echt leven en ga je hem/haar ook meer zien als een mens van vlees en bloed. Dit uitgebreide voorbeeld gaat je helpen om jouw de Before & After Matrix voor jouw klant in te vullen. In dit voorbeeld van 'IT Boss Jos' laten wij uitgebreid zien dat je met levendige beschrijvingen een helder beeld kan schetsen. Je mag daarin best een beetje overdrijven zodat het verschil heel duidelijk zichtbaar wordt.

IT Boss Jos

Een mooi voorbeeld van de favoriete klant van een platformbouwer. Dit is IT Boss Jos. Hij is technisch manager van het softwareplatform van een groot webhosting bedrijf. De hele business hangt van dit platform af, dus Jos staat volop in de schijnwerpers. Hiernaast zie je de Before & After Matrix van IT Boss Jos.

IT Boss Jos BEFORE

De problemen en wensen van IT Boss Jos
'Onze techniek werkt ons tegen. We hebben last van bugs en de releases met updates verlopen stroef. Ik mis regie, een hoofdaannemer en een gezamenlijk doel. Concurrenten hebben dit beter voor elkaar en boeken betere resultaten. Dat wil ik ook! Wie kan me helpen? Switchen levert opnieuw gedoe op en alles wat verandert gaat kapot. Hoe weet ik of ik dan wel de juiste partij heb? En ik heb last van interne politiek omdat vooraf niet helder is of dit wel wat op gaat leveren.'

Een gemiddelde dag van IT Boss Jos
'Ik moet continu verantwoordelijkheid nemen voor tegenvallers en de helpdesk loopt regelmatig over. Ondertussen blijven de nota’s maar binnenstromen, we verspillen budget en de druk van bovenaf neemt toe. We doen veel ad-hoc, er is nooit rust en we verspillen veel tijd. We hebben gebrek aan kennis: ik weet wel wat ik wil, maar weet niet hoe ik daar moet komen.'

Hoe voelde IT Boss Jos zich hierbij
'Ik voel me gestrest en gefrustreerd.'

Wat is de status van IT Boss Jos
'Ik ben bang dat anderen mij zien als onprofessioneel en niet succesvol. “Een chaotische stuntel die geen overzicht heeft, een IT manager op wie je niet kunt bouwen.'

Content ideeën 

Als je goed kijkt zie je nu al een heleboel onderwerpen waar managers zoals Jos graag meer van zouden willen weten: 

 • Hoe je de bugs op je platform kunt minimaliseren
 • Zo zorg je voor soepele updates op je platform
 • Het succesmodel van concurrent X - zo doen ze dat
 • Vergelijking van platform software
 • Hoe bepaal je of een investering in je platform loont - de ROI methode 
 • Zo voorkom je onverwachte meerwerk nota's
 • Zo ontdek je de zwakste schakel in je platform
 • Help, de helpdesk loopt over
 • 7 eigenschappen van succesvolle IT managers
 • etc.

IT Boss Jos AFTER

De oplossingen van IT Boss Jos
'Ik werk nu met een betrokken leverancier, we werken samen als één team.
Dat teamgevoel voel ik in het gehele traject. We analyseren samen welke schakels van het platform we als eerste aan moeten pakken. Daardoor boeken we snel meetbare resultaten en dit motiveert iedereen.'

Een gemiddelde dag van IT Boss Jos
'Ik doe bewust de juiste dingen, bouw aan de toekomst en hoef geen puin meer te ruimen. Alles loopt op rolletjes, zowel intern als buiten met de leveranciers. Ons platform is een geoliede machine. Ik krijg lof en schouderklopjes en dat geeft me energie om nog meer te scoren. Ik kan nu makkelijker doen wat ik moet doen om groei te faciliteren.'

Hoe voelde IT Boss Jos zich hierbij
'Ik ben in de lead, heb controle en ervaar rust. Ik weet aan welke touwtjes ik moet trekken om succes te behalen.'

Wat is de status van IT Boss Jos
'Iedereen weet dat ik mijn zaakjes op orde heb. Ik word gehoord en mijn mening doet ertoe. Ik sta bekend als een expert: Een vernieuwer op het gebied van IT platformen. Een boeiend spreker op seminars. Bewezen succesvol.'

Content ideeën

Ook hier zie je veel onderwerpen waar managers zoals Jos graag meer van zouden willen weten: 

 • Welke schakels van je platform moet je als eerste aanpakken?
 • Hoe platform X 12% kon groeien dankzij verbeterde flow
 • Hoe meet je het resultaat van verbeteringen op je platform? 
 • Het ideale dashboard om de prestaties van je platform te monitoren
 • Hoe maak je van je platform een geoliede machine
 • Aan welke touwtjes moet je als IT Manager trekken om succes te behalen
 • De 10 meest vernieuwende IT platform managers van 2020

Zo doe je dit zelf

De Before & After Matrix is één van de 12 sessies die we met onze klanten doorlopen in een Flightplan Traject. We hebben deze nu als losse training in een worksheet verwerkt waar je zo mee aan de slag kunt.

Conclusie:

Met de Before & After Matrix ontdek je snel goede content waar je veel meer mee kunt dan alleen bloggen

Je ziet dat je door een paar concrete vragen te stellen - in de belevingswereld van je favoriete klant - je al snel tot goede relevante onderwerpen komt waar je doelgroep veel aan heeft. De IT Managers in dit voorbeeld zijn bijzonder geholpen met de gevonden onderwerpen. Ik weet zeker dat ze dergelijke artikelen zullen lezen als ze dit tegenkomen op LinkedIn of in hun mailbox. Maar je kunt hier nog veel meer mee doen. Maak van je content waardevolle content waarmee je in contact kan komen met je toekomstige klant.

The marketing copy writes itself now that you are clear on the “Before” and “After”. It’s powerful stuff.

Ryan Deiss - CEO Digital Marketer

Downloads met een opt-in

Je kunt verdiepende informatie over dergelijke onderwerpen in een download verwerken. In ons voorbeeld van IT Managers bijvoorbeeld zou je een e-book kunnen maken over de '500 meest succesvolle platformen'. Of een whitepaper over de 5 factoren / schakels waarmee je je platform kunt optimaliseren'. Of je gaat nog een stap verder...

Kennismaken met een laagdrempelig aanbod

Iedereen die het boek of de whitepaper heeft gedownload kun je aanbieden om een keer vrijblijvend mee te kijken naar hun platform. In het geval van IT Boss Jos bied je aan om als adviseur vrijblijvend mee te kijken met een Quickscan naar de 5 schakels met een advies hoe deze te optimaliseren.

Zo creëer je een methode om al snel mogelijke verbeteringen te spotten en direct te kunnen helpen. Deze methode van 'consultative selling' levert vaak direct kansen op voor een eerste opdracht.

De belangrijkste voordelen van de Before & After matrix

Als je de Before & After Matrix inzet, dan leer je je favoriete klant extreem goed kennen.

Je weet precies met welke problemen hij te maken had en wat voor gevolgen dit had. Je weet ook precies welke verbetering je hebt gebracht bij je klant en hoe blij hij daarmee is.

De Before & After Matrix levert je een schat aan informatie en onderwerpen op die je krachtig in kunt zetten in je marketing en sales richting je doelgroep:

in blogposts die je deelt op social media en e-mail, maar ook in downloads en persoonlijke ontmoetingen.

Meer structuur in je marketing?

Schrijf je in op onze klantverhalen en kennisartikelen.

Scroll naar top