Missie Voorbereiden | 30 september, 2020
4 alternatieven voor de traditionele beurs in de Agrarische Sector
Ivo van den Brink
8 min. leestijd
Door de Corona Crisis merken veel bedrijven dat het ineens een stuk lastiger is om sales te doen zoals we gewend waren. Evenementen en beurzen zijn allemaal afgelast. Hierdoor valt een belangrijk marketing en sales instrument ineens volledig weg. Hoe kom je nu met je klanten in contact? En ook: hoe boor je nieuwe relaties aan?
In dit artikel:
De beurzen zijn gesloten en klanten zitten thuis
In veel B2B sectoren was het gebruikelijk om beurzen en evenementen te organiseren. Dat was de plek waar je je klant letterlijk tegen het lijf liep. Maar die beurzen zijn met de komst van Corona met de noorderzon verdampt. De klant moest dus op een andere manier aan zijn spullen komen. De trend die nu zichtbaar wordt is dat niet alleen consumenten massaal overstappen naar online kopen, maar dat ook zakelijke klanten dit veel meer zijn gaan doen.
Daarbij wordt niet alleen de aankoop online gedaan maar ook de voorlichting en oriëntatie die daaraan vooraf gaat. Bedrijven die gewend zijn om voornamelijk via direct persoonlijk contact te verkopen komen hierdoor meteen in de problemen. Zij moeten het roer omgooien. Vorig jaar kon je nog zeggen; ‘Skypen en Zoomen met klanten, zo werkt dat niet in onze branche.’ De werkelijkheid van nu dwingt ons om deze keer wel te veranderen.
Hoe gaan bedrijven hier mee om?
4 bedrijven die een geweldig alternatief voor de traditionele beurs hebben gevonden.
We hebben gesproken met meerdere ondernemers die door de Corona Crisis werden gedwongen om hun marketing en sales anders te gaan doen. Veel tijd hadden ze niet. Zij moesten snel handelen, anders was het te laat. Ze waren gewend om hun doelgroep ‘live’ te ontmoeten en hun handel te verkopen. Met name beurzen en events: deze middelen vielen in één klap weg. Door digitale alternatieven in te zetten versnelden ze hun innovatie. De resultaten waren indrukwekkend. Zo ontdekten ze geweldige alternatieven voor de traditionele beurs.
“Corona zorgde acuut voor een drooglegging van onze inhoudelijke ontmoetingen met agrarisch ondernemers. Dat voelde niet goed. Met onze Live TV uitzendingen kunnen onze boeren weer interactief antwoorden vinden op vragen die hen bezig houdt.”
Mark Oude Luttikhuis - bedrijfsleider Agrio Uitgeverij
Agrio is een uitgever gespecialiseerd in de Agrarische sector. Waar traditionele uitgevers in deze branche veelal vakbladen uitgeven biedt Agrio een compleet platform van online en offline content aan agrariërs.
Op diverse onderwerpen, bijvoorbeeld veeteelt, akkerbouw en varkenshouderijen bieden ze nieuwsbrieven, artikelen, whitepapers, presentaties, etc. Deze delen ze via diverse kanalen: vakbladen, e-mail, websites, social media, maar ook congressen, workshops en symposia. Merken als For Farmers en John Deere kunnen dankzij Agrio hun doelgroep niet alleen met advertenties, maar ook op een inhoudelijke manier bereiken.
Corona zorgde acuut voor een drooglegging van inhoudelijke ontmoetingen met agrariërs
Door de Corona crisis werden de congressen, workshops en symposia per direct stopgezet. Bij de boeren veranderde tijdens de crisis niet zoveel: de mensen moesten nog steeds eten en ze waren nog steeds op zoek naar de informatie om hun bedrijf te runnen. Adverteerders begonnen deze aantrekkelijke manier om met hun doelgroep in contact te komen sterk te missen. Agrio moest schakelen. Ze bedachten een digitale variant om hun boeren te helpen: AGRIO TV LIVE.
Agrio TV Live
Met Agrio TV Live biedt Agrio TV uitzendingen op specifieke onderwerpen, waarvoor je je kunt inschrijven om dit live digitaal bij te wonen. Heb je de uitzending gemist, dan krijg je achteraf een link toegezonden om deze alsnog te kunnen bekijken.
In de live uitzendingen worden ontwikkelingen besproken op basis van een actueel landbouwthema door de redactie van Agrio, samen met deskundigen vanuit de agrarische sector. Kijkers kunnen via livechat direct vragen stellen, die live tijdens de uitzending worden voorgelegd aan de deskundigen.
Een mooi voorbeeld over Stikstof
Een mooi voorbeeld hiervan is de uitzending ‘Stikstof, wat je al kunt doen als agrarisch ondernemer.’ Hiermee helpen ze de boeren met informatie waar ze echt om zitten te springen, door een praktijkcase te behandelen, een deskundige aan het woord te laten en oplossingen te bieden. Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn hebben zo een platform om passende producten en diensten aan te bieden die de boer hierbij kunnen helpen.
De Online Jenever Masterclasses van Hooghoudt
Hooghoudt is natuurlijk geen agrarisch bedrijf. Maar het instrument dat ze hebben toegepast is heel goed in te zetten in de agrarische sector.
“De crisis dwingt creativiteit af. Ik zie geen reden om met de online proeverijen te stoppen als corona voorbij is. Dat we dit niet eerder hebben bedacht!”
Arno Donkersloot - Managing Director Hooghoudt
We zien bij veel ondernemers dat hun markt rigoureus is veranderd de afgelopen weken. Eén van die ondernemers is Arno Donkersloot van Hooghoudt, die door de sluiting van kroegen en restaurants werd geconfronteerd met dalende omzetten. Het team is rond de tafel gaan zitten om ideeën te verzinnen: 'Wat kan dan wel?!' De online Jenever Masterclass werd geboren en in een moordend tempo op de markt gebracht. In plaats van werkeloos toekijken hoe de crisis huishoudt ging het team in de survival stand voor Hooghoudt. Een idee wat ook na de crisis een blijvertje is.
Proef per post opgestuurde jenever onder videobegeleiding van een smaakexpert
De masterclass is op de website van Hooghoudt online te boeken. Vervolgens krijg je een fraai vormgegeven pakketje met flesjes thuisgestuurd. Onder begeleiding van smaakexpert Laurens Speek ontdek je tijdens de video masterclass een variatie aan Hooghoudt jenevers, live thuis in de huiskamer. Laurens vertelt via het beeldscherm over alle technieken op het gebied van ruiken en proeven. De flesjes open je op het juiste moment om ook daadwerkelijk te proeven.
Al twee verschillende masterclasses
Hooghoudt biedt ondertussen twee verschillende masterclasses aan; een online Jenever Masterclass en een Kopstoot Masterclass, waarin bijzondere speciaalbieren worden gecombineerd met de jenevers van Hooghoudt. Hier vind je meer informatie rondom deze masterclasses.
De Grootste Virtuele Lancering ter wereld: de Carbon Collectors
De Carbon Collectors richten zich op grote (petro) chemische fabrieken. De Virtuele Lancering die ze hebben toegepast is uitermate geschikt voor de agrarische sector.
“Door de Lockdown zaten we binnen achter onze schermen, verspreid over de hele wereld. Dan maar uitstellen? Dankzij de virtuele launch zijn we toch los. En hoe. We hebben 7 doorbraken bij grote fabrieken. Dit werkt.”
Ludo van Hijfte - Founder en Managing Director Carbon Collectors
De Carbon Collectors lanceerden hun nieuwe internationale bedrijf vanuit een studio, met 244 potentiële klanten op de digitale tribune. Dit zorgde binnen 2 weken voor een doorbraak bij grote oliemaatschappijen.
De Carbon Collectors wilden hun nieuwe internationale bedrijf introduceren. Alles stond er klaar voor: strategisch plan, introductie campagne, marketing, sales… alleen kon hun doelgroep (managers van grote fabrieken) de deur niet meer uit: de wereld zat ineens op slot. Even speelden we met de gedachten om het hele feest uit te stellen. Maar die gedachte was al snel van de baan. Ondernemers houden niet van uitstellen. Zij willen doorpakken.
Door de Corona crisis was een lancering met een traditionele receptie op het eind uitgesloten. De 1,5 meter economie dwong ons en deze ondernemers om een creatieve oplossing te verzinnen. Wij kwamen toen met het idee om de hele lanceren virtueel via Zoom en Webex te gaan doen. Binnen no-time had wij voor Carbon Collectors een slimme oplossing bedacht. De Virtual launch was geboren.
Samen met de ondernemers achter de Carbon Collectors besloten we om de introductie virtueel te doen, vanuit een studio in Groningen. Het werd een groot succes. De landelijke pers pikte dit op en schreef er mooie artikelen over. De uitgekiende campagne verliep via LinkedIn en e-mailmarketing (en dat loopt nu nog steeds door). Dat levert direct een aantal afspraken op bij grote oliemaatschappijen, waarmee tot op heden nog geen relatie bestond. Deze follow up presentaties worden digitaal gegeven.
Hieronder zie je de teaser van de aftermovie, die we op LinkedIn hebben getoond.
Meer weten over de Virtuele Lancering? Klik hier om de complete lanceringsvideo te bekijken en de case te lezen.
Avebe blijft in contact met leden dankzij een online platform met proefveldlocaties
“We kunnen elkaar nu helaas niet opzoeken, hoewel we die behoefte juist voelen. Er is hard gewerkt aan een manier we op de kennis kunnen delen en we zijn dan ook trots op dit virtuele demoveld.”
Gerlof Tempelman - Manager Agro Nederland Avebe
Welk alternatief past bij jou?
Bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat er heel goed succesvolle alternatieven voor de beurs kunt toepassen. Welke past bij jouw organisatie en bij jouw doelgroep?
Kijk hiervoor naar de klantreis van jouw favoriete klant: Is de manier waarop deze zich oriënteert veranderd? Hoe doen ze dat nu met andere producten en diensten? Hoe kun jij ze helpen in hun oriëntatie en welke (digitale) marketing en sales tools kun je daarbij inzetten?
Uitgelichte artikelen voor jou
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.
FOLLOW US ON
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.
ADRES
Heresingel 19
9711 ER Groningen