Missie Voorbereiden | 6 september 2022

Hé wist met mie brommers kiek’n? De paringsdans rondom de klant is geen platte versiertruc.

Auteur - Oane (1)

Oane Koning Hettema
10 min. leestijd

Group 48666 (2)

Branding, marketing en sales hebben veel gemeen met de liefde. In dit verhaal neem ik je mee naar de dansvloer in een club waar twee jongemannen een dame proberen te versieren. Ze doen dat elk op een geheel eigen wijze: de een met ‘aandacht trekken’ en de ander met ‘aantrekkingskracht creëren’. Wellicht herken je jezelf in een van deze mannen of in de vrouw. Ik ben benieuwd. (De combinatie jongen-meisje mag je ook invullen met alle denkbare varianten van LGBTQIA - dat is om het even.)

De kunst van ‘aandacht creëren’

Als je als ondernemer dure reclame-euro’s aan het uitgeven bent, wil je veel aandacht trekken. De gedachte is immers dat je dan ook veel hebt bereikt. Maar de vraag is: is dat wat je bereikt hebt ook zinvol voor je merk en je marketing? Wat heb je dan bereikt? Aandacht trekken is altijd een effect op de korte termijn. Dat houd je niet lang vol, tenzij je er geld in blijft pompen. Je wordt dan een echte ‘aandachttrekker’ wat synoniem staat voor ‘aansteller’. Het effect is dat je als irritant wordt ervaren, en dan wordt genegeerd.

Het spel lijkt op een paringsdans die eindigt in een liefdesrelatie

Het heeft allemaal te maken met één woord: AANDACHT. (In het Noors zeggen ze ‘Merk Følgende’.) Klinkt als het merk volgen. Aandacht is het meest krachtige middel waar je als mens over kunt beschikken. En waar je, mits gedoseerd, veel van weg kan geven. Een klantrelatie is als een liefdesrelatie. Het draait om aandacht geven op het juiste moment in de juiste dosering.

De versierfase

In de versierfase draait het maar om één ding: kan ik de aandacht vangen van degene die ik wil versieren? Maar voordat het zover is, moet je een aantal stappen door waarbij iedere stap ook een ‘afhaakmoment’ kan zijn.

Do’s en don’ts bij het versieren

Het onderstaande verhaal gaat over twee jongens die hetzelfde meisje willen. De ene jongen heet Hyle Ofte, netjes in de kleren volgens de geldende mainstream mode. De andere jongen heet Beau Envie, met een eigenwijze kledingstijl en een grote bos blonde krullen.

De doelgroep is helder, tijd om de buyer persona te ontmoeten

In de club staat op de dansvloer een meisje. Haar haren dansen in slowmotion op de beat van de muziek terwijl haar lijf à la Jennifer Lopez sierlijk heen en weer beweegt. Hyle ziet haar en vindt dat ze precies bij hem past. De dansvloer staat vol mensen, maar zij is Hyles favoriet. Met haar wil hij wel ‘Brommers Kieken’. Maar hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen in deze competitieve omgeving? De club zit bomvol jongemannen die ook wel de aandacht van dat meisje willen

Marketingmiddelen bepaald; het communicatiekanaal wordt ingericht

Hyle zou hard kunnen gaan schreeuwen: “Hé, jij daar, met dat blonde koppie, kijk ‘s even naar mij, ja jij daar… zullen we even Brommers Kieken?” Dat zou moeten werken, want de ‘Aandachttrekkende Adverteerders’ doen dat ook altijd. Hyles vrienden praten hem nog even moed in. Hij schraapt zijn keel en dan gooit hij zijn propositie eruit, zo hard als hij kan.
Zijn droomprinses – en alle andere blonde meiden op de dansvloer – kijken op om te ontdekken wie die aandachttrekker is. Ja… het werkt, denkt Hyle. Ze kijkt naar me!
Maar dan draait ze zich om en danst verder op de pompende beat (Bad Guy van Billie Eilish). Hyle denkt: da’s vreemd, heb ik wel hard genoeg geschreeuwd?

Een incentive en een offer you can’t refuse

Hyle is echter niet voor één gat te vangen; hij is een doorzetter. Hij denkt: ik moet het nog aantrekkelijker maken. Hij neemt een slok van zijn Bacardi-Cola en roept nogmaals zo hard als hij kan: “Hé, jij daar, met dat blonde koppie, ja, jij daar… zullen we even Brommers Kieken? Je krijgt er dan ook nog een Bessen Jus, of een ander drankje bij!” Nu moet ze wel overstag gaan, denkt Hyle, want wie kan zo’n aanbod nou laten liggen…

Doelgroepanalyse op basis van behoeften en waarneming

Een concurrerende gozer in de club (Beau) pakt het anders aan. Hij schreeuwt niet, maar hij gaat soepeltjes meebewegen op de dansvloer. Als hij in de buurt bij het eerste touchpoint van het meisje is vraagt hij wat haar lievelingsmuziek om op te dansen is. Zij schreeuwt in zijn oor: “Muziek van Lady Gaga”. Beau beweegt soepel dansend in de richting van de DJ en vraagt twee nummers van Lady Gaga aan. Eerst ‘Bad kids’ waar je lekker op kan dansen. Het tweede is ‘Shallow’, een heerlijk schuifelnummer voor later op de avond. Hij geeft meteen bij de DJ aan wanneer hij dit nummer (voor later in de klantreis) in wil gaan zetten.

Een uitgekiende marktbenadering aan de hand van de klantreis

Op ‘Bad kids” danst Beau met een hele groep rond het meisje. Hij zorgt ervoor dat hij regelmatig haar blik vangt om dan even ondeugend terug te lachen. De awareness fase bij haar is bereikt. Hij danst ook – op gepaste afstand – met haar vriendinnen, want die zijn immers beïnvloeders van haar keuzes. De juiste marketingmix is cruciaal. Ondertussen geven deze influencers bij zijn droomprinses subtiel aan dat ‘die gozer’ best leuk is. Na dit eerste nummer van Lady Gaga draait de DJ nog wat vergelijkbare muziek. Beau verlaat de dansvloer om iets te drinken. Maar eerst vraagt hij nog even haar naam (voor de altijd handige opt-in). Ze heet Sayang. Als hij wegloopt houdt hij in de gaten of Sayang hem volgt met haar ogen. De cookies zijn geplaatst, want als ze dat doet, dan weet hij dat zij hem interessant genoeg vindt om straks iets dichter bij haar te komen. Door het meten van haar gedrag kan hij voorspellen wat zijn volgende stap gaat worden, zodat hij op het juiste moment weer een touchpoint kan creëren.

Spammen totdat er iemand per ongeluk op het linkje klikt

Hyle, de jongen van de schreeuw-methode, zit erover na te denken of zijn aanpak wel effectief is. Hij besluit om op meer plekken en vaker te gaan schreeuwen. Bij de toiletten roept hij tegen het meisje: “Hé, jij daar, zullen we Brommers Kieken?” En als hij haar tegenkomt bij de bar: “Hé, Brommers Kieken? Brommers Kieken?” De kracht van de herhaling zal haar goeddoen… Vaak de boodschap afvuren, luid en duidelijk, recht op het doel! Want, zo weet Hyle, er komt een keer dat ze eraan toe gaat geven… De avond vordert, en Hyle heeft geen stem meer over. Sayang negeert hem inmiddels volledig. Ze heeft haar adblocker voor hem aangezet: wat een irritante zak zeg, met al dat gespam!

Van awareness naar nieuwsgierigheid

Beau heeft haar nieuwsgierigheid gewekt. Haar ogen scannen de ruimte op zoek naar zijn herkenbare blonde krullen. Zijn unieke stijl zorgt ervoor dat hij beter opvalt in de massa. In eerste instantie leek hij wat apart, maar ze begint zijn eigen stijl steeds meer te waarderen. De herkenbare eigenzinnige branding maakt hem bijzonder. Van die gozer wil ze meer weten…
Dan ziet ze hem naast de dansvloer staan. Hij is in gesprek met haar vriendinnen. Ze loopt naar hem toe en tikt op zijn schouder.

The fear of missing out

“Kom je hier wel vaker?” “Nee”, zegt Beau, “ik ben hier voor het eerst en ik kom voorlopig ook niet meer terug. Over een uur vertrekt mijn taxi.” Dan doet het FOMO-effect zijn intrede. Sayang bedenkt zich geen moment en vraagt: “Zullen we wat drinken?” “Dat is goed”, zegt Beau, “maar alleen als je mij vertelt in welke club ik je de volgende week kan vinden.” Het verzamelen van de juiste data is uitermate cruciaal. “Doe ik”, zegt Sayang.
Op een rustige plek in de club ontdekken ze dat ze veel gemeen hebben. Het uur vliegt voorbij. Beau zegt: “Ik moet er nu vandoor… Vind je het leuk om binnenkort iets af te spreken?”
“Zeker, hier is mijn mobiele nummer, dan appen we wel.” Ze lopen samen naar de uitgang.
Buiten kijkt Beau Sayang diep in de ogen. Haar hoofd beweegt naar zijn mond… Dan stopt er een taxi. “Ik moet instappen… ik app je!” En dan verdwijnt Beau in het drukke verkeer.
Sayang is even teleurgesteld, maar dan geeft haar mobiel het geluid van een berichtje.
Het is Beau: “Leuk je ontmoet te hebben. Ik bel je volgende week.”
De CRM-tool doet zijn werk 😉

Even verderop staat Hyle schor tegen ieder meisje te schreeuwen: “Brommers Kieken?”
Sayang loopt weer de club in, zonder naar hem te kijken, met een glimlach van oor tot oor.

Conclusie

Aandacht krijgen van je klanten begint met echte interesse te tonen in wie ze zijn en te achterhalen waar ze behoefte aan hebben. Aantrekkingskracht creëren doe je door klanten nieuwsgierig te maken en ze stap voor stap mee te nemen in jouw wereld. Zakendoen met elkaar ontstaat doordat je iets biedt wat uitstijgt boven je product of dienst. Het is de magie van de verleiding. Daar moet je de tijd voor nemen, anders word je net als Hyle…
Je vraagt je nu misschien nog af: Gaan Beau en Sayang nog schuifelen op Shallow… Dat zal waarschijnlijk gebeuren vlak voor de onboarding 😉

Wil je meer weten over Branding, Marketing en de Klantreis?
Download dan deze Whitepaper.

De vragen die je moet beantwoorden voor maximale aantrekkingskracht

Om te achterhalen wat de aantrekkingskracht van je onderneming of merk is, moet je een antwoord vinden op de volgende vragen:

  • Waardoor voelt iemand zich aangetrokken?
  • Hoe ontdek je wat iemand aantrekkelijk vindt?
  • Waardoor wordt iemand nieuwsgierig naar je?
  • Hoe ontdek je dat? Hoe houd je die nieuwsgierigheid vast?
  • Waarmee vul je die nieuwsgierigheid in?
  • Hoe voorkom je dat dat een teleurstelling wordt?
  • Hoe zorg je ervoor dat je voortdurend interessant blijft?
  • Hoe blijf je dat ontwikkelen en vernieuwen?
  • Waardoor wil iemand bij je zijn?
  • Waarom wil iemand bij je blijven, ondanks dat er veel alternatieven zijn?
  • Waarom wil iemand dat aan een ander doorvertellen?
  • Wat doet dat met zijn of haar status?

Download de Whitepaper
over de Klantreis Methode

kranz-collins-Whitepaper-Klantreis-CTA
kranz-collins-logo-footer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.

FOLLOW US ON

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.

ADRES


Heresingel 19
9711 ER Groningen

Scroll naar boven