Missie Voorbereiden | 6 mei, 2019

Zo voorspel je wie klant bij jou wil worden

Auteur - Ivo (1)

Ivo van den Brink
5 min. leestijd

Klanten worden steeds zelfstandiger in het zoeken naar informatie waar zij hun aankoop op gaan baseren. Het internet biedt hen daarbij een schat aan informatie en met de kracht van Google heb je alle aanbieders van de wereld in je smartphone zitten. De macht is hierdoor verschoven van bedrijven naar de potentiële klant. Op het juiste moment op de juiste plek zijn is voor klanten belangrijker geworden dan merkvoorkeur. Moet je je hierbij neerleggen? Zeker niet. Je moet met je marketing & sales zelf gebruik gaan maken van de kracht van het internet. Lees dit artikel en ontdek hoe je zelfs kan gaan voorspellen wie klant bij jou gaat worden door de klantreis van je doelgroep in kaart te brengen.

Er zijn 3 groepen potentiële klanten

  • 1 Mensen binnen je doelgroep die er klaar voor zijn om op korte termijn te gaan kopen;
  • 2 Mensen binnen je doelgroep die over 60 tot 90 dagen gaan kopen;
  • 3 Mensen binnen je doelgroep die voorlopig niet of misschien wel nooit zullen kopen.

1. Klaar om te kopen

Deze groep mensen is meestal maar rond de 5% procent van je markt. De meeste bedrijven storten zich hier volledig op met marketing & sales. De concurrentie is daardoor pittig en de kosten vaak hoog. Als je de aandacht van de klant weet te krijgen is de kans om te scoren is hoog. De klant wil kopen en is er klaar voor en laat zich zien. Deze koper is over het algemeen prijsbewust en goed geïnformeerd (want die heeft er tenslotte al een hele klantreis op zitten).

2. Gaan binnenkort kopen zodra ze weten wat ze moeten hebben

De tweede groep, mensen die de komende 60-90 dagen gaan kopen, is veel groter. Deze groep beslaat grofweg de helft van de markt. De meeste bedrijven hebben dit deel van de doelgroep nog niet goed in kaart. Dat is logisch, de potentiële klant weet zelf vaak nog niet eens dat hij richting een aankoop gaat (hij staat aan het begin van zijn klantreis).

Hoe cool zou het zijn als je hier kunt voorspellen wanneer iemand een behoefte ontwikkelt om te kopen? Zodat je er vroeg bij kunt zijn, en een voorkeur bij jouw potentiële koper kunt ontwikkelen? Dat kan. Hoe dan?

3. Wel doelgroep maar geen klant

De derde groep, mensen zitten wel in je doelgroep maar ervaren geen problemen of behoefte om dat op te lossen. Zij gaan dan ook niks kopen. Aan deze groep Marketing & sales budget spenderen is weggegooid geld.

Verdiep je in de klantreis van jouw doelgroep en leer begrijpen hoe jouw klant denkt.

Kijk naar de klantreis en breng deze stap voor stap in kaar tot aan het moment van aankoop. Als je terugkijkt weet je op welk moment een potentiële klant de behoefte ontwikkelt om te gaan kopen. Door te gaan begrijpen welke stap voorafgaat aan de volgende stap kan je aan de hand van deze stappen gaan voorspellen wat de klant gaat doen. Je leert dan ook begrijpen op welk moment je de klant echt kan gaan helpen zodat deze een voorkeur gaat ontwikkelen voor jouw product of dienst. Om dit allemaal wat duidelijker te maken hebben wij een voorbeeld uitgewerkt van officemanager Karin.

Voorbeeld

Officemanager Karin die nieuwe stoelen voor het kantoor aanschaft. We kijken naar alle stappen van de klantreis die Karin voor het moment van aankoop maakt.

  • 1 Karin heeft steeds meer collega’s met rugklachten. De sfeer is hartstikke goed, maar toch zitten er nu drie mensen thuis: “Dit is geen toeval meer, hoe kan dit? Dit kan niet te lang duren, anders kunnen we ons werk niet aan.”
  • 2 Karin vraagt rond, zoekt online naar ‘rugklachten kantoor’ en verdenkt de mooie designstoelen: “Ze zijn wel mooi, maar geven onvoldoende steun en zijn niet goed verstelbaar. We kunnen zelfs een boete krijgen omdat ze geen arbokeur hebben.” Karin gaat op zoek naar een alternatief. Ze zoekt op ‘arbo designstoel’ en vindt een viertal merken: Comforto, Aergo, Dophin en Gispen.
  • 3 “Onze nieuwe stoelen moeten in onze huisstijl kleur worden geleverd, dat kan alleen bij Comforto en Gispen. Beide geven tien jaar garantie en hebben mooie trendy modellen. Comforto is een stuk goedkoper en veel sneller leverbaar, hier gaan we voor. Waar kunnen we proefzitten? En kopen? Oving is dealer bij ons in de buurt.”
  • 4 Karin gaat langs bij Oving. De eigenaar maakt een offerte en geeft vast twee stoelen mee om proef te zitten. “De stoelen zitten geweldig. De eigenaar komt de volgende dag langs met een interessante offerte. We bestellen in onze huisstijl kleur en krijgen bevestigd dat de levertijd maar 2,5 weken is.”
  • 5 De stoelen worden geleverd en geïnstalleerd. “Geen Ikea 🙂 Mijn collega’s hebben al snel minder last van hun rug, ik krijg bedankjes. Van één zitting laat de stof los. Ik zorg dat Oving alles regelt: garantie, reparatie en vervanging. Even later krijg ik van hen een nieuwsbrief over staand werken. Ik adviseer een aantal collega’s om dit te proberen. We kopen vijf bureaus, bij Oving natuurlijk. Net iets duurder dan online, maar daar krijg je veel voor terug. Ik geef ze 5 sterren.”

CONCLUSIE:

Koopgedrag voorspellen + helpen + voorkeur creëren = klanten voorspellen

Door de klantreis van jouw doelgroep uit te werken krijg je inzicht in het probleem of de wens van jouw potentiële klant:

  • Hiermee kun je koopgedrag voorspellen.
  • Door je potentiële klanten al in de beginfase te helpen kom je in aanraking met een groter deel van je doelgroep: mensen die de komende 60-90 dagen gaan kopen.
  • Door ze daarna te blijven helpen creëer je voorkeur voor jouw merk. Een steeds groter deel hiervan gaat daarom voor jou kiezen.
  • Zo kun je daadwerkelijk voorspellen dat iemand klant bij jou gaat worden.

Je krijgt zo dus niet alleen toegang tot een veel groter deel van je doelgroep, maar gaat ook een groter deel daarvan in klanten omzetten.

Hoe bereidt jouw nieuwe klant zich voor op een aankoop?

kranz-collins-Whitepaper-Klantreis-CTA
kranz-collins-logo-footer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.

FOLLOW US ON

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.

ADRES


Heresingel 19
9711 ER Groningen

Scroll naar boven