"Een Klein Stapje Terug is een Grote Sprong Voorwaarts
Voor INDI"

"Een Klein Stapje Terug is een Grote Sprong Voorwaarts Voor INDI"

blog-mobile-hero-klantcase-sybrand-brouwer-indi-geslaagd
KRA_ICON_Our-Heros

INDI.nl: onderdeel van de oplossing

Met zo'n 500.000 technische onderdelen op voorraad is INDI.nl onderdeel van de oplossing voor service- en onderhoudsmonteurs. Op een overzichtelijke website kunnen ze binnen 5 minuten alle onderdelen bestellen die nodig zijn om een technische klus te klaren. Zonder KVK- en kredietchecks. Bovendien worden alle bestellingen die voor 18.00 uur geplaatst zijn, de volgende ochtend bezorgd. Overal in Nederland. Zo kunnen techneuten snelle service bieden zonder zelf (kostbare) voorraden aan te houden. En wie als klant kiest voor de Pro Service, krijgt bij INDI diverse voordelen waaronder: 5% korting, gratis verzending, overnight delivery en maandelijkse facturatie. Met al deze voordelen is INDI zijn tijd ver vooruit en een onmisbaar onderdeel geworden voor werkplaatsen en onderhoudsbedrijven.

Groei versnellen… met software, of mensenkennis?

In 2016 werd de webshop voor technische onderdelen van INDI zelfstandig. Met kleine, zelfstandige teams en een eigen website vaart INDI een andere koers dan het moederbedrijf Kramp. De bijzonder klantgerichte aanpak van INDI is succesvol, want elk jaar stijgt de omzet. Mooi, maar toch nog onvoldoende om de voorgenomen Moonshot (het omzetdoel) te halen.

Sybrand Brouwer, oprichter en navigator bij INDI: 'De goede flow waarin we zitten is te danken aan het enthousiasme én de onuitputtelijke energie van ons team. Om verder te kunnen groeien willen we de volgende stap maken: de marketing professionaliseren.' Online marketeer Anoek Vinke gaat daarom op zoek naar geavanceerde marketing software. Maar zal dit de oplossing bieden die INDI zoekt? Of zijn er effectievere oplossingen?

Een B2B-specialist combineert kennis met tools

Anoek Vinke: "Ik overwoog over te stappen op Hubspot: een compleet marketingpakket. Met Hubspot konden we ook stappen zetten in marketing automation. Toch vond ik het een lastige keuze: we investeerden al eens eerder in dure software, die we de eerste jaren amper gebruikten. Toen stelde Sybrand - de oprichter van INDI - voor om Kranz Collins mee te laten denken. Als B2B-specialist in marketing en sales reikt hun kennis verder dan alleen een tool als Hubspot."

Een stap terug blijkt een grote sprong voorwaarts

Sybrand: "Als oplossing om onze groei te versnellen wilden we de marketing efficiënter en schaalbaar maken om meer leads te kunnen genereren. Ivo van der Brink, digital marketeer van Kranz Collins, overtuigde mij ervan om eerst een stapje terug te doen. Om eerst nog eens kritisch naar de klantreis te kijken, alvorens te kiezen voor een passende tool. Achteraf ben ik blij dat we naar zijn advies geluisterd hebben, want daardoor werd een grote sprong voorwaarts mogelijk."

"Ondanks de mooie groeicijfers gaat INDI binnen vijf jaar zijn Moonshot (omzetdoel) niet halen. Het verschil - de GAP - gaan we overbruggen met een nieuwe marketingstrategie."

Ivo van den Brink, digital marketeer van Kranz Collins

"Als oplossing om onze groei te versnellen, wilden we de marketing efficiënter en schaalbaar maken om meer leads te kunnen genereren."

Sybrand Brouwer
Oprichter en navigator bij INDI

blog-klantcase-work-indi
blog-klantcase-work2-indi

MEER DAN 460.000 ONDERDELEN
DIRECT UIT VOORRAAD LEVERBAAR

Moonshot: in 5 jaar een groei van 50% realiseren

"Ons Flightplan begint met een zogenaamde Moonshot: een ambitieus plan. INDI wil de groeicurve vasthouden en in 5 jaar een groei van 50% realiseren. Tussen de aanschaf van een softwarepakket en zo'n ambitieuze groeidoelstelling zitten natuurlijk veel stappen. Met de huidige groei gaat INDI dit moonshot niet halen. Het verschil gaan we overbruggen met een nieuwe marketingstrategie, waarbij we insteken op een hogere gemiddelde orderwaarde per klant en het verlagen van de churn."

Anoek: "Ons marketingteam heeft veel kennis in huis, maar door onze vliegende start zijn we misschien een beetje bedrijfsblind geworden. Samen met Oane en Ivo van Kranz Collins, oprichter Sybrand en onze conversiemarketeer Jesse, hielden we onze kennis van klanten en van de markt opnieuw tegen het licht. Het resultaat is een praktisch en inspirerend Flightplan waarmee we onze klant, missie en koers weer scherp voor ogen hebben."

Sybrand: "De kracht van de sessies met Kranz Collins is dat je heel veel informatie haalt uit de kennis van mensen binnen je organisatie. Alles is bij elkaar gebracht op een manier die nog niet eerder is gedaan. Hierdoor is het Flightplan een heel compleet verhaal geworden, met een aansluitende klantreis die tot in detail is uitgewerkt."

 

"Tijdens de sessies dacht ik vaak: ja, dit ken ik en dit doen we nog niet. In het Flightplan krijgen marketinginspanningen meerwaarde als onderdeel van de klantreis."

Jesse Kuiper INDI

Jesse Kuiper
product owner en conversiemarketeer bij INDI

Jesse Kuiper, product owner en conversiemarketeer bij INDI:
"Tijdens de gezamenlijke sessies dacht ik vaak: ja, dit ken ik en dit doen we inderdaad nog niet. In het Flightplan krijgen marketinginspanningen meerwaarde als onderdeel van de klantreis. Het zit vol met toepasbare voorbeelden waarmee ik de conversie van de webshop kan optimaliseren. Uit de sessies kwam bijvoorbeeld naar voren dat onze favoriete klant 'Teun Techneut' is. Teun Techneut bedenkt razendsnel een oplossing voor de technische problemen van zijn klant. De benodigde onderdelen heeft hij zo snel mogelijk nodig. Anders krijgt hij daar stress van. Ik speel daar nu veel beter op in."

Werkvoorbereiding voor Teun Techneut

Ivo: "Wat ons opviel waren de verspreide productinformatie, en prijzen inclusief btw. INDI richt zich op de zakelijke markt, dus zou je prijzen exclusief btw verwachten. En als je nu zoekt op 'pneumatische hakhamer' krijg je een algemene Google-advertentie met technische aspecten. Door toevoegingen als: 'vandaag besteld, morgen in huis', 'direct leverbaar' en 'ontdek onze superservice voor professionals' ben je onderscheidend en voorkom je dat consumenten doorklikken. Op de productpagina moet ook meteen duidelijk zijn dat INDI voor professionals bedoeld is. Uiteindelijk moet de gehele informatievoorziening afgestemd zijn op je ideale klant."

"Door de sessies met Kranz Collins zagen we in dat er veel meer moest gebeuren
dan alleen het implementeren van een softwaretool."

Sybrand: "Er is een extra dimensie gegeven aan onze persona Teun Techneut. We zien nu dat hij vanuit verschillende behoeften geïnteresseerd kan zijn in onze producten. Met dat inzicht zijn we opnieuw naar onze processen gaan kijken. Het Flightplan helpt ons om onze marketing veel zuiverder neer te zetten. We zijn meteen gestart met het optimaliseren van de funnels en nemen barrières weg door uitingen een andere lading te geven."

Anoek: "Door de sessies met Kranz Collins zagen we dat er veel meer moest gebeuren dan alleen een softwaretool implementeren. Om klanten goed van dienst te zijn, moeten we bijvoorbeeld weten wie er besteld. Dit gaan we voortaan doen met een pro-account voor klanten. Dat doen we niet door te zeggen: 'Maak een account aan', maar: 'Pak nu dit voordeel.' Voor nieuwe klanten bestaat dat voordeel uit een welkomstpakket met Pro goodies. Een tweede bestelling ligt vervolgens makkelijker voor de hand."

"Kranz Collins heeft ook een verrassende draai gegeven aan onze huisstijl. Toen ik de nieuwe video-advertenties zag, dacht ik meteen: yes, daar gaan we mee bezig."

Anoek Vinke, online marketeer bij INDI

Onderdeel van de oplossing

Je moet niet gaan voor een lucky shot, maar structureel bouwen aan sterke content, afgestemd op je buyer persona. Daarom behoort INDI tot onze favoriete klanten. Om van een standaard product als technische onderdelen een bijzondere dienst te maken, moet je creatief zijn. 'INDI is onderdeel van de oplossing' werd de nieuwe pay-off. De nieuwe marketinguitingen gaven we een ludiek en opvallend design.

"Ondernemers die zeggen: 'Doe ons even een goed idee', passen niet bij ons. Het is een illusie dat je daarmee structureel je marketing verbetert."

Oane Koning Hettema

Anoek: ''Kranz Collins heeft ook een verrassende draai gegeven aan onze huisstijl. Toen ik de nieuwe video-advertenties zag, dacht ik meteen: yes, daar gaan we mee bezig. Het Flightplan-boek maakte de nieuwe strategie visueel. Doordat we de strategie nu letterlijk in handen hebben, kan iedereen er doorheen bladeren en zich steeds weer laten inspireren."

Jesse: "Ik sprak laatst een klant die met onze app een goed werkend systeem heeft ingericht in zijn magazijn. Toen dacht ik meteen: dit leent zich goed als succesverhaal voor op de website, zoals beschreven in het Flightplan. Daar had ik eerder niet zo snel aan gedacht."

Sybrand: "De nieuwe huisstijl sprak mij ook erg aan. Voor techneuten moet het niet too much zijn, maar deze nieuwe stijl slaat een mooie brug: hij valt op én hij is herkenbaar. Het concept vraagt op een goede manier de aandacht. Ik ben blij dat Oane en Ivo mij hebben weten te overtuigen van hun Flightplan Methode. En ik ben zeer tevreden met hetgeen het ons tot dusver al heeft opgeleverd."

Zo werkt de Flightplan Methode

Branding, Marketing & Sales is vaak lastig voor technische bedrijven

Het valt niet mee als ingenieur of techneut om in de psyche van je klant te duiken en te achterhalen welke marketing en sales spullen je allemaal nodig hebt om al in een vroeg stadium contact te leggen met je favoriete doelgroep. Gelukkig kunnen we je helpen met de Flightplan Methode en zo samen jouw Marketing en Sales Machine ontwerpen.

kranz-collins-logo-footer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.

GO TO
Over Ons
Showcases
Artikelen
Contact

FOLLOW US ON

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang mooie verhalen in je mailbox over ondernemers en hun missie.

ADRES


Heresingel 19
9711 ER Groningen

Scroll naar boven